Κοινωνικό Κέντρο / Κατάληψη «Το Φανάρι του Διογένη»

Απ’ τις 29/09/08 το κτήριο που βρίσκεται στην οδό Διογένους (πρώην Ε.ΚΑ.ΤΕ.) στην παραδοσιακή Λευκωσία τελεί υπό κατάληψη με σκοπό την λειτουργία ενός στεγαστικού και κοινωνικού αυτοδιαχειριζόμενου χώρου.

Η κατάληψη είναι μια επιλογή η οποία πηγάζει από την αποστροφή που νιώθουμε απέναντι στις συνθήκες που επιβάλλει ο σύγχρονος πολιτισμός στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της πόλης. Τα εξαντλητικά ενοίκια, οι συνθήκες εργασίας, η εμπορευματοποίηση, η απάθεια και οι αποξένωση μας περιορίζουν ασφυκτικά τη δημιουργικότητα, την έκφραση και τις επιθυμίες, τόσο συλλογικά όσο και προσωπικά.
Η κατάληψη είναι μια επιλογή που πηγάζει από την επιθυμία μας για ισότιμη συνεύρεση και επικοινωνία, για έκφραση και δημιουργία, ελεύθερη απο ιεραρχίες και μεσολαβήσεις. Για μια καθημερινή ζωή βασισμένη στην αλληλεγγύη και το σεβασμό της προσωπικής διαφορετικότητας.
Η κατάληψη είναι το έδαφος για ανάπτυξη της κριτικής απέναντι στο κυρίαρχο σύστημα. Είναι το έδαφος για άμεση αντίσταση στα σχέδια των πολιτικών και των καπιταλιστών.

- Στα πλαίσια της στεγαστικής κολεκτίβας λειτουργεί ως
1) Κοινόβιο: ζούμε κοινοβιακά γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένας τρόπος να κάνουμε τη θεωρία πράξη, απαλλαγμένοι απ’ την πυρηνική οικογένεια, την θρησκοληψία και τον συντηρητισμό που επικρατεί στην Κύπρο, ερχόμενοι ο ένας πιο κοντά στον άλλο..
2) Χώρος φιλοξενίας: λειτουργεί και σαν κέντρο πληροφόρησης για άδεια σπίτια για άτομα και κοινωνικές ομάδες οι οποίες θέλουν να στηρίξουν την ζωή και τα όνειρα τους. Επίσης φιλοξενεί φίλους, συντρόφους και αλληλέγγυους ανθρώπους σε Κύπρο και εξωτερικό.

- Στα πλαίσια του κοινωνικού κέντρου λειτουργούν σε καθημερινή βάση:
1) Καφενείο / χώρος συνεύρεσης: το οποίο θα αυτοσυντηρείται με εισφορές. Οι καφέδες, τα τσάγια κ.οκ. θα προέρχονται από αυτόνομες περιοχές αγροτών και τοπικές βιο-παραγωγές. Μέσα στο χώρο θα οργανώνονται προβολές ντοκιμαντέρ, γλέντια και φαγοπότια.
2) Αρχείο Εντύπων: όπου θα υπάρχει ελεύθερη διανομή και ανάγνωση κειμένων, προκηρύξεων και εντύπων από παρόμοια καταληψιακά εγχειρήματα και πολιτικές ομάδες από Κύπρο, Ελλάδα και διεθνώς.
3) Χαριστικό Παζάρι: Ο καθένας θα μπορεί να χαρίσει ρούχα ή αντικείμενα τα οποία δεν χρειάζεται ή να πάρει οτιδήποτε που ενδεχομένως να του φανεί χρήσιμο.
4) Αίθουσα Διδασκαλίας / Συνελεύσεων: Αίθουσα η οποία θα προορίζετε για δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών, τέχνης, χειροτεχνίας, μουσικής κ.α. Όπου ο καθένας θα μπορεί να διδαχθεί και να διδάξει ελεύθερα.
Την ίδια στιγμή θα χρησιμοποιείτε και σαν χώρος συνελεύσεων για άτομα και συλλογικότητες οι οποίες δεν έχουν δικό τους χώρο.

-Στα πλαίσια του πολιτικού σκέλους της κατάληψης
1) Αλληλεγγύη σε άλλες καταλήψεις και κοινωνικούς χώρους σε Κύπρο και εξωτερικό.
2) Επαφή με την γειτονιά και προώθηση των λαϊκών συνελεύσεων, της άμεσης δημοκρατία και της άμεσης αντίστασης στα θέματα που μας επηρεάζουν.
3) Στήριξη και διαιώνιση των κοινωνικών αγώνων.

Θεωρώντας πως είμαστε κομμάτι του ευρύτερου διεθνούς ελευθεριακού κινήματος και συνεχιστές της καταληψιακής παράδοσης, αναγνωρίζουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν.
Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις ιδέες μας και τους χώρους όπου δραστηριοποιούμαστε.
Η αλληλεγγύη και η συμμετοχή των κατοίκων, των τεχνίτων και των εργατών της γύρο περιοχής, θα μας δώσει περισσότερη δύναμη να συνεχίσουμε...

10, 100, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΠΛΗΞΗΣ

Κοινωνικό Κέντρο / Κατάληψη
«Το Φανάρι του Διογένη»

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΠΟ ΤΙΣ 7/11/08 ΕΠΟΙΚΙΝΩΝΙΣΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ "ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΤΟΥ ΔΙΟΓΕΝΗ" ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ Ε.ΚΑ.ΤΕ. ΟΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ.



ΣΤΙΣ 10/11/08 ΕΓΙΝΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΥΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ε.ΚΑ.ΤΕ. ΟΠΟΥ ΜΕΣΩ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΙΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΔΥΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ Ε.ΚΑ.ΤΕ. ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ Η ΕΞΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ Ε.ΚΑ.ΤΕ. ΜΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΟΡΦΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΟΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΥΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ:
ΝΑ ΑΦΕΡΑΙΘΕΙ Ο ΟΡΟΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΩΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ Ε.ΚΑ.ΤΕ. ΩΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ PROJECT ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ.

ΣΤΙΣ 12/11/08 ΔΥΟ ΠΟΛΙΣΜΑΝΟΙ ΘΕΑΘΗΚΑΝ ΝΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΥΠΟΠΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ. ΤΟΤΕ ΗΡΘΑΜΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ Ε.ΚΑ.ΤΕ. ΟΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΠΩΣ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.ΚΑ.ΤΕ. ΕΚΑΝΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΣΜΑΝΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΟΥΝ, ΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕ ΠΩΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΘΑ ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ Ε.ΚΑ.ΤΕ.

ΕΠΙΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ Ε.ΚΑΤΕ. ΜΑΘΑΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΟΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ, ΜΕΣΩ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ Ε.ΚΑ.ΤΕ ΜΑΘΑΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:
ΣΤΙΣ 14/11/08 ΘΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΟ Ε.ΚΑ.ΤΕ. ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ, ΜΕ ΘΕΜΑ ΕΑΝ ΘΑ ΠΡΟΕΒΟΥΝ ΣΕ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ Η ΣΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ.

1 σχόλιο:

Demetris είπε...

Kala re epiete na kamete symfwnia me ti Dafni jai to Nikola to Panagi, jai malista panw sti vasi 'anamorfwsis' tis katalipsis pou koinwniko-politikis se kallitehnikis (xekatharo koukoulwma jai prospatheia hrisimopoiisis stin kontra EKATE vs. Kentrou Tehnwn vs. Ypourgeiou gia tis lires twn projects) jai epistepsete tous?

Hwris na thelw na fanw yperoptis, kakos jai eirwnas an sas kamei provlima to EKATE ethelen ta o kolos sas re paithkia. Krima, giati polloi prwin tou EKATE ws hwros eidan me para polla kalo mati tin epanahrisimopoisi tou sygkekrimenou hwrou. Oso gia tous mpasous xerete kalitera pou mena oti en jai kofkei jai polla o nous tous.

Btw eshei jai 3 eftomades pou tin anartisi - inta pou egine en to metaxy? Xerw oti akoma eisaten jame pantws.